Rahim iltihabı, tıbbi adıyla endometrit, rahmin endometriyum olarak adlandırılan iç tabakasının iltihaplanması durumudur. Doğum veya bazı jinekolojik işlemler sonrası ortaya çıkabilen rahim iltihabı, tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabillir. Erken teşhis ve tedaviyle komplikasyonların önlenmesi için rahim iltihabı belirtileri, nedenleri, risk faktörleri, tanısı ve tedavisi hakkında bilinçlenmek büyük önem taşır. İçeriğimizde rahim iltihabıyla ilgili detaylı bilgileri bir arada bulabilirsiniz.
İçerikler (Gizle-)
Rahim İltihabı (Endometrit) Nedir?
Rahim İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Rahim İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Rahim İltihabı Risk Faktörleri Nelerdir?
Rahim İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim İltihabının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Rahim İltihabı Nasıl Temizlenir?
Rahim İltihabından Korunma Yolları Nelerdir?
Rahim iltihabı, rahminizin iç tabakasının enfeksiyon nedeniyle iltihaplanmasıdır. Ani başlayan rahim iltihabı, akut endometrit; uzun süren rahim iltihabı ise kronik endometrit şeklinde adlandırılır.. Akut endometrit, genellikle doğum, düşük veya jinekolojik cerrahi işlemler sonrası ortaya çıkar. Kronik endometrit ise menopoz sonrası veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda daha yaygındır. Rahim iltihabı, hayatı tehdit etmese de ve antibiyotiklerle kolaylıkla tedavi edilebilse de hızlı teşhis ve tedavi önemlidir. Tedavi edilmezse üreme organlarında komplikasyonlara, doğurganlık sorunlarına ve diğer genel sağlık problemlerine yol açabilir.1 2
Rahim iltihabı, asemptomatik olarak ilerleyebilir; yani her zaman belirti göstermeyebilir. Belirtiler ortaya çıktığında ise en yaygın rastlanan rahim iltihabı belirtileri şunlardır:
Rahim iltihabı belirtileri genel hatlarıyla bunlardır, dolayısıyla sıkça sorulan “Rahim iltihabı bacak ağrısı yapar mı?”, “Rahim iltihabı bele vurur mu?” gibi sorulara “Hayır” yanıtı vermek mümkündür.
Rahmin iç tabakası olan endometriyumda enfeksiyon sonucu meydana gelen rahim iltihabı, vajinada normalde bulunan bakterilerden ya da anormal bakterilerden kaynaklanabilir. Aşağıda sıralanan durumlar rahim iltihabı nedeni olabilir:
Rahmin girişindeki kısım yani rahim ağzı, bakterilerin rahin içine girmesini engeller. Ancak, rahim ağzı açık olduğunda vajina ve rahim ağzında normalde bulunan bakteriler, rahme girebilir. Bu durum da rahim iltihabına yol açabilir. Rahim ağzı iltihabı ve rahim iltihabı için risk faktörleri şunlardır:
Rahim iltihabı tanısı için doktor, öncelikle pelvik muayenenin de dahil olduğu fiziksel muayene yapar. Pelvik muayene ile doktor, rahimde hassasiyet ve rahim ağzında akıntı olup olmadığını kontrol eder. Endometrit teşhisini doğrulamak veya endometriozis gibi benzer belirtilere sahip durumları elemek için çeşitli testler yapılması gerekir. Doktor, kesin teşhis için aşağıdaki testlerden bazılarını veya tamamını isteyebilir:
Rahim iltihabı tedavisi, rahimdeki enfeksiyonu ortadan kaldırmaya ve olası komplikasyonları önlemeye yöneliktir. Rahim iltihabı, enfeksiyona neden olan bakterileri yok eden antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle ortaya çıkmışsa cinsel partnerin de antibiyotik tedavisi görmesi gerekir. Doğum veya gebelik kaybının ardından gelişen vakalarda rahimde kalan dokunun cerrahi yöntemle çıkarılması, karın içinde sıvı birikmişse sıvının boşaltılması gerekir. Tedavi sona erdiğinde enfeksiyonun tamamen geçtiğinden emin olmak için ek testler yapılır. Gerekli durumlarda tedavi tekrarlanabilir. Ciddi vakalarda damar yolundan tedavi ve hastanede yatak istirahati gerekebilir.1 2 4
Peki, rahim iltihabı tedavi edilmezse ne olur ve rahim iltihabı hamileliğe engel mi? Tedavi edilmeyen rahim iltihabı kısırlık, pelvik peritonit, pelvis veya rahimde apse, septisemi ve septik şok gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Kronik veya tekrarlayan rahim iltihapları, rahim iç tabakasında kalıcı hasara neden olarak embriyonun rahme tutunmasını zorlaştırabilir. Endometrit, fallop tüplerinde de hasar bırakabilir, bu durum döllenmiş yumurtanın rahim dışında geliştiği dış gebeliğe neden olabilir. Hamilelikte rahim iltihabı ise düşük ve erken doğum riskini artırabilir.1 2 4
Rahim iltihabı şikayeti olanlar “Rahim iltihabı nasıl temizlenir?” sorusunun cevabını her zaman sağlık profesyonellerine danışmalıdır. Doktor tarafından önerilen tedavi planının dışına çıkmak ciddi komplikasyonları beraberinde getirebilir. Doktor tarafından tavsiye edilmediği sürece rahim iltihabı için oturma banyosu gibi yöntemler tabloyu daha kötü hale getirebileceğinden uygulanmamalıdır.
Yakın zamanda doğum yapanlar veya pelvik işlem geçirenler rahim iltihabı riskini azaltmak için doktorlarından bilgi almalıdır. Doktor, vajinal ya da sezaryen doğum, kürtaj, rahim içi spiral yerleştirilmesi ve her türlü pelvik cerrahi operasyon sonrası enfeksiyonu önlemek için antibiyotik reçete eder. Planlı sezaryen öncesinde doktor yönlendirmesiyle antibiyotik almak, enfeksiyonu önleyebilir. Özellikle doğum sırasında hamilede enfeksiyon varsa ve grup B streptokok pozitif ise antibiyotik tedavisini tamamlamak önem taşır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, rahim iltihabına neden olabileceğinden düzenli taramalar yaptırmak ve prezervatif gibi bariyer korunma yöntemleri kullanmak gereklidir. 2 4
Cinsellik ve cinsel sağlıkla ilgili merak edilen konuları araştırmak; genital siğil, polikistik over sendromu, siyah adet kanaması gibi sık rastlanan rahatsızlıklara dair bilgi almak için diğer içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.
Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
Tampon Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır
Kadınlarda doğurganlığın bir simgesi olarak kabul edilen adet döngüsü, doğal bir süreçtir ve döllenme gerçekleşmediğinde rahim astarı regl kanaması ile vücuttan dışarı atılmasıdır.
Devamını OkuVajina Kaşıntısına Ne Iyi Gelir?
Kadınlar zaman zaman vajinal kaşıntı yaşayabilir.
Devamını OkuVajina Çeşitleri Nelerdir
Kadın üreme sisteminin en karmaşık bölümlerinden olan vajina, hem görüntüsü hem de özellikleri açısından farklı çeşitlere sahiptir.
Devamını Oku